Frozen Shoulder- Skulderkapsulitt

Skulderkapsulitt er en betennelse i leddhinnen som omgir skulderleddet. Leddhinnen vil klistre seg sammen med leddhodet, noe som vil resultere i smerter og betydelig nedsatt bevegelighet i skulderen. Tilstanden kan vare 1-3 år. Skulderkapsulitt er vanligst hos personer mellom 40-70 år og forekomsten i befolkningen er litt over 2% Årsak: Oftest er årsaken ukjent, dvs. Uten skader eller spesielle pkjenninger (primær kapsulitt), men tilstanden kan også inntre etter et traume, f.eks fall på skulderen (sekundær kapsulitt). Plagene kan også oppstå grunnet langvarig inaktivitet i skulderen, eller del av en revmatisk lidelse. Symptomer: Utvikler seg sakte og snikende med økende smerter og stivhet

- Smerter i hvile - Vondt å ligge på skulderen - Smerter lokalisert i skulderen og utsiden av overarm, i enkelte tilfeller også stråling til underarm - Sterk nedsatt bevegelighet i skulderen- problemer å løfte armen over skulderhøyde - Utoverrotasjon og abduksjon er mest nedsatt Behandling: - Muskelterapi behandling: hensikten er økt bevegelighet/hindre ytterligere tilstivning og smertelindring. Massasje og triggerpunktsbehandling av mykdeler rundt skulderleddet -Holde armen i bevegelse i det smertefrie området - Bevegelse etter traume kan forebygge kapsulitt - Kortisoninnsprøytninger i skulderen, betennelsesdempende tabletter (NSAIDs) - Kirurgi Prognose: Ofte spontan helbredelse etter 1-2 år Egentrening: Holde armen i bevegelse innenfor smertegrensen