Hva er triggerpunkt?

En muskel som blir overanstrengt akutt eller repetitivt kan føre til triggerpunkter. Et triggerpunkt er en palperbar ømhet som ofte er del av en palperbar streng i muskelen. Dette punktet skaper en lett gjenkjennelig og identifiserbar smertefornemmelse hos pasienten. Triggerpunktene har karakteristiske smerteutbredelse til sine bestemte områder. Smertene vil ofte være ett helt annet sted enn selve punktet. Til eksempel vil triggerpunkt i infraspinatus gi smerter i arm istedenfor skulder.

Vi kan dele inn triggerpunkter i tre ulike hovedtyper: 1: Passivt Triggerpunkt: 

Da er TPet ved normalstadiet og gir ikke smerter men kan oppdages ved palpasjon 2: Latent Triggerpunkt: 

er TPer som er i en aktiv tilstand og kan spontan gå tilbake til passiv tilstand, men også bli mer aktiv. Dette skaper muskelstivhet og svaket, men ikke smerter. Oppdages ved at punktet er ømt ved palpasjon og utløser et press i strengen, jump sign. Ved et slikt nylig aktivert triggerpunkt er tøyning den beste og mest effektive behandlingsmetoden. 3: Aktivt Triggerpunkt: 

Da er TPet på sitt mest aktive og irriterte stadie. Det oppdages ved palpering, jump sign, ømhet og smerter. Ved et slikt triggerpunkt vil triggerpunktbehandling være en god metode Hvordan behandle ett triggerpunkt? En Muskelterapeut finner punktet ved å palpere å kommunisere med pasienten. Dermed holdes det ett trykk mot punktet som gradvis økes etterhvert som punktet slipper spenning. Punktet kan holdes opp mot 2 minutter. Målet er å minimere spenningen i muskulaturen. 

  • Instagram App Icon
  • Facebook App Icon
  • LinkedIn App Icon
Featured Posts