top of page

Lumbago- Lave ryggsmerter

Lumbago er en samlebetegnelse på ryggsmerter i lumbalryggen hvor det ikke finnes noen sikker forklaring på smertene. Denne diagnosen har ingen utstråling i beina. Tilstanden kan deles i en akutt form (hekseskudd/kink) som oftest varer kortere enn 6 uker og en kronisk form når varigheten er mer enn 12 uker. Tilstanden er veldig vanlig, ca.80- 90 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Årsak: Den viktigste årsaken er trolig overbelastning av muskelgrupper eller leddbånd i korsryggen. Kan også komme fra skivene mellom ryggvirvlene eller leddforbindelsene mellom ryggvirvlene- sideledd eller fasettledd. Psykiske faktorer kan også spille en rolle ved kroniske ryggplager. Akutt lumbago: - Utløsende årsaker: rask vridning av kroppen, tunge løft osv. Smertene kan ha flere ulike årsaker: forhold i ryggens ledd, mellomvirvelskiver og muskulatur. Ofte vanskelig å påvise noen objektiv årsak. Kronisk lumbago: - Ofte muskulært betinget. Kan utløses av degenerasjonsforandringer i leddene. Behandling: Massasje og triggerpunktbehandling av korsrygg og sete. Tøying av hoftgeleddsbøyer og sete. - Sengeleie bør unngås da det svekker muskulaturen og forsinker tilhelingen.

Vil du lese mer?

Abonner på iharmoni.no for å fortsette å lese dette eksklusive innlegget.

  • Instagram App Icon
  • Facebook App Icon
  • LinkedIn App Icon
Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Ingen tagger enda.
Follow Us
  • Instagram App Icon
  • Facebook App Icon
  • LinkedIn App Icon
bottom of page