Lumbago- Lave ryggsmerter

Lumbago er en samlebetegnelse på ryggsmerter i lumbalryggen hvor det ikke finnes noen sikker forklaring på smertene. Denne diagnosen har ingen utstråling i beina. Tilstanden kan deles i en akutt form (hekseskudd/kink) som oftest varer kortere enn 6 uker og en kronisk form når varigheten er mer enn 12 uker. Tilstanden er veldig vanlig, ca.80- 90 % av befolkningen opplever ryggsmerter minst en gang i løpet av livet. Årsak: Den viktigste årsaken er trolig overbelastning av muskelgrupper eller leddbånd i korsryggen. Kan også komme fra skivene mellom ryggvirvlene eller leddforbindelsene mellom ryggvirvlene- sideledd eller fasettledd. Psykiske faktorer kan også spille en rolle ved kroniske ryggplager. Akutt lumbago: - Utløsende årsaker: rask vridning av kroppen, tunge løft osv. Smertene kan ha flere ulike årsaker: forhold i ryggens ledd, mellomvirvelskiver og muskulatur. Ofte vanskelig å påvise noen objektiv årsak. Kronisk lumbago: - Ofte muskulært betinget. Kan utløses av degenerasjonsforandringer i leddene. Behandling: Massasje og triggerpunktbehandling av korsrygg og sete. Tøying av hoftgeleddsbøyer og sete. - Sengeleie bør unngås da det svekker muskulaturen og forsinker tilhelingen.

- Gjennoppta normal aktivitet så tidlig som mulig selv om det fortsatt gjør vondt for å unngå at den stivner

- Moderat trening når de akutte plagene er over

- Smertestillende og muskelrelakserende medikamenter - Varmebehandling - Kirurgi Prognose: Akutt lumbago går oftest over av seg selv. 50-80% av pasientene blir bra innen 2 uker. Prognosen er best for de som kommer raskt igang med aktivitet, selv med smerter. Ved kronisk lumbago er det viktig å sjekke holdning/arbeidsstilling/sittestilling/aktivitet(Hverdagsmønster generelt)/beinlengdeforskjell Tøyningsøvelser- egentrening Tøyninger av hofteleddsbøyer og sete