Muskelterapeut: Hva er det??

Fysioterapeut, kiropraktor, naprapat, osteopat, muskelterapeut, hva er egentlig forskjellen? Det er ikke alltid like lett å vite hva man skal oppsøke når en vil til behandling for en plage eller skade. Det finnes så mange å velge mellom. Jeg skal ikke prøve å forklare forskjellen i denne artikkelen, men heller belyse litt rundt mitt yrke som muskelterapeut. Det vil nok også være forskjell på muskelterapeuter siden det finnes ulike skoler og metoder. Jeg kan fortelle mer om hvordan jeg praktiserer som muskelterapeut. Jeg utdanner meg ved Institutt for helhetsmedisin som er en 2 årig fagskole i Bergen og Oslo. Foreleserene ved IFH er Naprapater og Leger. Det første semesteret vil det være fokus på Anatomi og fysiologi samt massasjeteknikk. I andre semester fullfører vi massasjeteknikk, Anatomi og fysiologi med totalt 3 eksamener. I dette semesteret starter vi også behandling på skolen som praktikanter. I løpet av skoleåret skal vi også ha 100 behandlinger utenom skolen. Dette dokumenteres med signatur fra klientene. I 3 semester har vi allerede startet med grunnleggende sykdomslære som vi også har eksamen i. I dette semesteret har vi også eksamen i TRIGGERPUNKTbehandling. I det siste semesteret har vi fag som VEKS(etikk, kommunikasjon og samfunnsfag), Klinisk massasjeterapi og Idrettsmassasje. I dette semesteret skal vi også skrive en fagoppgave. Vi blir også utplassert til Bergen Body Work samt har praksis på skolen. Det hele avsluttes med en Eksamen(fagprøve) som omfatter alt vi har lært. Jeg som muskelterapeut skal kunne teste og forstå biomekanikken til kroppen og ha kontroll på hvordan den fungerer. Min behandlingsmetode vil ofte se slik ut:

Anamnese: Samtale med hva klienten ønsker hjelp til Inspeksjon: Få en oversikt over klienten sin kroppsholdning, symmetri, bevegelsesmønster. Aktiv og passiv Bevegelsestester: Her vil jeg se på klientens bevegelse med egen kraft og ved at klienten er passiv. Jeg ser da etter bevegelsesutslag og forskjeller. Spesialtester: Her finnes det forskjellige spesialtester i forhold til hva som trengs hjelp til Palpasjon: Da kjenner jeg på klienten og leter etter f.eks muskelspenninger. Behandling: Da utføres behandling som jeg tror kan være med på å bedre problemet. Dette kan være: - Massasje (strykninger, dypere tverrgående massasje) - Triggerpunktbehandling - Tøyninger

- Styrkeøvelser

Retest: Tester de samme testene jeg gjorde i starten for å se etter endring

Hjemmelekse: Klienten får med seg noen øvelser hjem. Jeg som muskelterapeut jobber typisk med klienter med muskel- og skjelettplager, generell stivhet i muskulatur, hodepine og klienter som ønsker avslappende massasje. Jeg samarbeider gjerne med instanser som leger, fysioterapeuter, kiropraktorer, naprapater, trenere m.m for at klienten skal få best mulig oppfølging Christoffer

  • Instagram App Icon
  • Facebook App Icon
  • LinkedIn App Icon
Featured Posts